Assalammualaikum...syukur atas rezeki dan nikmat oleh-Nya yang tiada henti....

Bahan-bahan untuk masak siakap kukus atau stim senang aja... :

1 ekor ikan siakap..boleh juga digantikan dengan ikan kerapu,bawal atau kembong....
sos tiram
garam sikit...

Bahan A
Lobak merah di potong bulat
Bawang besar di potong bulat
Tomato di potong bulat
Putik jagung di potong serong
Daun sup
Daun bawang
Cendawan jelly dan cendawan bulat
Cili besar
serai di potong halus
Bahan B
asamko
kiub ayam




Cara-cara membuatnya :

Mula-mula masukkan ikan dalam periuk kukus seperti gambar di atas, kemudian ikan dilumurkan dengan sikit garam dan sos tiram dan masukkan serai yang dipotong halus kedalam perut ikan, seterusnya tebarkan bahan-bahan A tadi di atas ikan tersebut.
Kemudian masukkan bahan B ke dalam air kukusan dan letakkan atas dapur dan kukus ikan tersebut sehingga masak. Setelah masak angkat ikan dan masukkan dalam pinggan dan tuangkan air kukusan atas ikan tersebut....Tara...dah siap...senang kan...hari tu mak ndak dan saya masak empat ekor ikan siakap dan 4 kali la ia dikukus  dan hasilnya memang menyelerakan dan ramai yang mengatakan sedap.

Ini resepi daripada mak ndak kami yang merupakan guru kemas..memang pandai masak pun..terima kasih mak ndak...semoga menjadi ilmu yang bermanfaat....terima kasih mak ndak...

 Ini gambar cendawan jelly dan cendawan bulat...ada dijual di tesco...


0 comments:

Post a Comment