17 Oktober 2012 - Alhamdulillah syukur sangat-sangat Ya Allah atas limpahan rezeki dan nikmat kehidupan yang Engkau kurniakan ini....
Kari telur itik...makanan kegemaran encik suami...anak-anak pun suka juga..selalunya mama masak telur ayam...ini pertama kali cuba telur itik..alhamdulillah syukur...atas pinjaman sedikit ilmu daripadaNya....dapatlah merasa kari itik ini...
Cara-caranya senang sahaja...seperti masak kari lain juga..cuma semasa hendak tumis..mama hiris bawang merah,besar dan putih nipis dan tumiskan kedalam minyak yang panas bersama kulit kayu manis, bunga cengkih dan daun kari..setelah agak kekuning kuningan....masukkan pula rempah kari yang dibancuh dengan air....dan masukkan sedikit air asam jawa dan masukkan garam dan sedikit gula.....biarkan sehingga pecah minyak..dan masukkan santan...setelah mendidih pecahkan telur dan terus masukkan kedalam kari tadi..mama buat empat biji telur...dan apabila telur telah masak..masukkan cili besar yang yang di belah dua dan biarkan sekejap.Tutup api.
Alhamdulillah..syukur sudah boleh makan. Semua ini rezeki daripada Allah....terima kasih Allah...Semoga bermanfaat.